Pemanfaatan Pupuk Kandang Kambing untuk Pertanian Berkelanjutan Di Desa Arjasari Kecamatan Arjasari Kabupaten Bandung

Authors

  • Muhamad ziyad Mahasiswa
  • Ridwan Heryanto
  • Subhan Izzul Haqq
  • Dadang Husen Sobana

Keywords:

Arjasari, hukum, kimia, pertanian, pengabdian, pupuk, KKN, program, masyarakat

Abstract

Sustainable agriculture is an agricultural system that is programmed to meet food needs in the world, interactive discussion methods between students and farmers, Goat manure can act as an organic component in making manure because it has a significant nutrient content, The use of goat pitcher compost fertilizer is very good in agriculture and for the environment which has a positive impact on society, providing solutions to environmental and agricultural problems in this fertilizer section is a solution and also a result for researchers to know the shortcomings in the application of goat pitcher fertilizer.

References

Abidin, M., Darwanto, S., & Rento. (2017). Pengaruh Dosis Pupuk Organik Petroganik dan Mikoriza Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Jagung Manis (Zea mays Saccharata) Varietas Talenta. Jurnal Hijau Cendekia 2, 77-83.

Adiba, A. (2015). Pengaruh Bahan Kimia Terhadap Penggunaan Pestisida Lingkungan. JF FIKUINAM, 134-143.

Baswarsiati. (2005). Budidaya Bawang Merah Off Season. Malang : BPTP Jawa Timur.

Enni, d. D. (2023). Pembuatan PupukKompos DariKotoranKambing. Jurnal Dirosah Islamiyah, Volume 5 Nomor 3.

Hadiyanti, D. (2018). Budidaya Bawang Merah dengan Teknologi Pemupukan. Palembang: BPTP Sumatera Selatan-Kementan RI.

Herviyanti, A., Fachri, S., Riza, Darmawan, Gusnidar, S., & Amrizal. (2012). Pengaruh Pemberian Bahan Humat Dan Pupuk P Pada Ultisol. Jurnal Solum, 19-25.

Irawan, K. T. (2021). Pelatihan Pembuatan Pupuk Cair Organik dari Air Kelapa dan Molase, Nasi Basi, Kotoran Kambing Serta Activator Jenis Produk EM4. Journal Liaison Academia and Society, 1.

Iswani, K. (2018). Pengaruh Kombinasi dosis pupuk kandang kambing dan dua jenis pupuk hayati pada pertumbuhan dan hasil tanaman bawang merah (Allium ascalonicum L.). Lampung: Universitas Lampung.

Lingga, P., & Marsono. (2002). Petunjuk Penggunaan Pupuk. Jakarta: Penebar Swadaya.

Nugroho, P. (2013). Panduan Pembuatan Pupuk Kompos Cair. Yogyakarta: Pustaka Baru Press.

Nurdin, S. (2008). Respons Tanaman Tomat terhadap Penggunaan Pupuk . J. Hort, 40-48.

Pradana, B., & Retno, S. (2018). Efek Aplikasi Kompos Sampah Dan Kotoran Kambing Terhadap Serapan Unsur Hara Kalium Dan Hasil Tanaman Bawang Merah Pada Tanah Terdampak Erupsi Gunung Kelud. Jurnal Tanah dan Sumber Daya Lahan, 1093-1104.

Ridwan, M. (2006). Kotoran Ternak Sebagai Pupuk dan Sumber Energi. Sumatera Barat: Harian Independen Singgalang.

Santi, S. (2010). Kajian Pemanfaatan Limbah Nilam untuk Pupuk Cair Organik dengan Proses Fermentasi. Jurnal Teknik Kimia, 335-340.

Sriharti, T., & Salim, T. (2010). Pemanfaatan Sampah Tanam (Rumput-rumputan) Untuk Pembuatan Kompos. Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia “Kejuangan” Pengembangan Teknologi Kimia, 1-8.

Subali, B., & Ellianawati. (2010). Pengaruh Waktu Pengomposan Terhadap Rasio Unsur C/N dan Jumlah Kadar Air dalam Kompos. Prosiding Pertemuan Ilmiah XXIV HFI Jateng & DIY, Semarang, 49-53.

Subhan, N. N. (2008). Respons Tanaman Tomat terhadap Penggunaan Pupuk. Majemuk NPK 15-15-15 pada Tanah Latosol , 1.

Surya, E. (2013). Pengaruh Pengomposan Terhadap Rasio C/N Kotoran. Jurnal of Chemistry, 137-144.

Triani, N. (2021). Penyuluhan Pembuatan Pestisida Nabati di Desa Jabung Kabupaten Ponorogo. Jurnal ABDI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 695- 702.

Wahid, J. S. (2023). Perilaku Kelompok Masyarakat Petani Dalam Pengolahan Limbah Hasil Sisa Panen Dan Kotoran Hewan Untuk Media Tanam. Management Studies and Entrepreneurship Journal, Vol 4(2).

Downloads

Published

2024-04-25

How to Cite

Muhamad ziyad, Heryanto, R. ., Izzul Haqq, S., & Husen Sobana, D. . . (2024). Pemanfaatan Pupuk Kandang Kambing untuk Pertanian Berkelanjutan Di Desa Arjasari Kecamatan Arjasari Kabupaten Bandung. PROCEEDINGS UIN SUNAN GUNUNG DJATI BANDUNG, 4(1), 116–135. Retrieved from https://proceedings.uinsgd.ac.id/index.php/proceedings/article/view/2447